görögszénamag görögszéna kapszula kezdooldal Görögszéna mag, görögszéna kapszula Trigonella kftgörögszénáról. görögszéna mag- kapszula tejelválasztás serkentő, vércukorszint csökkentőgörögszénamag - kapszula felhasználás, használatgörögszénamag görögszéna kapszula olcsó termékekgörögszéna termékek rendelése olcsó ár görögszénamag görögszéna kapszula információ

A fűszerekről általában

A fűszerek tudományos értéke

Görögszénás fűszeres készítmények

Vegyes ételek

Levesek

Húsos ételek

 

     
 

 

A fűszerekről általában


Táplálékaim fűszerezésében meghatározó indító élmény volt 20 évvel ezelőtt Afrikában a görögszéna illatával való találkozás. Csupán akkor még fogalmam sem volt róla mi lehet az. Kedvenc programommá vált a messziről illatozó fűszerpiac, vagy fűszerboltok látogatása, amely helyeken zsákokban, vagy rekeszekben állnak a színes fűszerőrlemények, amelyeket kilószámra vásárolnak a nagy létszámú családok, ami európai ember számára meglehetősen szokatlan jelenség.
Amikor ezek a mediterránumban élő emberek főznek, semmihez nem hasonlítható kellemes, étvágygerjesztő illatfelhő árad a konyhából.
Évekig nem tudtam ott kinyomozni, megismerni a nevét annak a csodálatos illatú fűszernek amelynek „jellegzetes- átható- kellemes- étvágygerjesztő illatát az illóolajában kimutatott 67 vegyület együttese adja” tudhatjuk most már Makai professzor jóvoltából.
Azonban 2009.-ben itthon egy reformbolt fűszerpolcán felfedeztem egy addig számomra ismeretlen zöldfűszert, a neve: görögszéna. Megszagolom, és forgott velem a világ örömömben, ugyanis EZ AZ AZ ILLAT, ami úgy megfogott Afrikában, és két évtizede sóvárgok utána.
A  örömöm igazán akkor tetőzött, amikor megismertem a csodálatos biológiai tartalmát, és annak megfelelően az egészségügyi előnyeit. Így jutottam el prof. Dr Makai Sándor úrhoz, akinek a nevéhez kötődik a görögszéna magyarországi meghonosítása, és az ezzel kapcsolatos széles spektrumú tudományos munkásság.

A görögszéna ismertté vált sokoldalú felhasználási lehetőségeiről beszéljünk a konyhai fűszerként való alkalmazásáról. Sajnálatos módon hazánkban nem élünk a fűszerek okozta kulináris képességeivel, amelyek kihozzák az ételek ízét,. Valamint más keleti népekkel ellentétben, sokoldalú egészségügyi előnyeivel, amelyekkel kapcsolatban nincs ismeretünk, sem hagyományunk, és ez egyik oka katasztrofális egészségtelenségünknek.
Ugyanis ma már tudományosan bizonyított: azokban az országokban, ahol többféle fűszert, fűszerkeverékeket használnak ott egészségesebbek az emberek, a táplálkozási betegségek kivédésében, az egészségmegőrzésben domináns szerepet töltenek be. 

 

A fűszerek tudományos értéke


A fűszereknek kimagasló  egészségmegőrző hatásai vannak amelyek révén segítenek a sejteknek abban a küzdelemben, melyet számos leépítő, káros folyamat ellen vívunk, mint például: az öregedés, daganatos megbetegedések, vagy akár az Alzheimer-kór.
Tudományos kutatások szerint a fűszerek hatalmas mennyiségű antioxidánsokat tartalmaznak úgy száraz, mint a nyers állapotban. Nagyságrenddel többet a favoritnak tartotta gyümölcsök és zöldségek, amelyeket ha alkalmazzuk az ételeink készítésénél – az előírt mennyiségben – jelentősen javíthatjuk a táplálékok élettani hatásait, egészségügyi előnyeit.
Fél teáskanál fűszer olyan mennyiségű antioxidánst tartalmaz, mint egy fél csésze gyümölcs. Képesek arra, hogy a szervezetünkre, sejtjeinkre  káros zsíroxidációs szabadgyököket megkössék.

A fűszerek külön-külön is, de keverék formájában egymás hatását erősítik.
Az ételek tápértékét ugyancsak erősítik, komplettálják, az ízeket kiteljesítik.
Az étvágyat fenntartják a fűszerek, és segítenek a táplálékok emésztésében.
A szervezetre káros –szív-érrendszeri megbetegedést, magas vérnyomást okozó – túlzott sófogyasztás csökkenthető az egészséges, a táplálékokhoz illő fűszerezéssel.
Ma már az is tudományosan bizonyított: egyes fűszerek, fűszerkeverékek a húsok – főleg a vörös és a feldolgozott húsfélékben – a rossz /telített/ zsírjainak az egészségre gyakorolt káros hatásait jelentősen csökkentik, vagy mentesítik.

A hagyományosan sok fűszert, fűszerkeveréket használó országokban: Afrika, a Földközi-tengeri országok, Ázsia, és a melegégövi országok sok fűszerfogyasztásáról eddig azt tartotta a tudomány, hogy az antibakteriális hatása jótékony a népegészségre.  Azonban ugyanezekben az országokban, világtájakon nem létezik a táplálkozással kapcsolatba hozható: szív-érrendszeri- mozgásszervi- egyes rákos- degeneratív- csontritkulásos stb. megbetegedéseknek az az elriasztó mértékű, hatalmas költségeket felemésztő, életlerövidítő formája, mint a nyugati világban. Sőt ezek közül a betegségek közül sok számukra teljesen ismeretlen, és elenyésző, vagy nincs is ilyen egészségügyi ellátás hozzánk viszonyítva feltétlenül. 

Ehhez a jó egészségséghez mára bizonyította a tudomány, hogy jelentős szerepük van a hatalmas antioxidáns erővel rendelkező napi fűszer- fűszerkeverék alkalmazásnak a táplálkozásban, és ennek megfelelően az immunvédelemben.

A fűszerek további egyedülálló tulajdonsággal is bírnak. Gyakran halljuk, hogy az egészséges ételek veszítenek értékükből, ha sokáig hevítjük őket, magyarul: ha nem nyersen fogyasztjuk.  

Ezzel szemben a fűszerek áldásos hatásai  hosszas hevítés után is megmaradnak: még 30 perces forralás után is megtartják antioxidáns hatásukat, így főzés, sütés után is élvezhetjük a csodás ízek mellett a háttérben megbúvó egészségmegőrző képességüket.

 A kutatások azt bizonyították, hogy az okosan megfűszerezett saláta antioxidáns hatása 150-200%-kal nőtt. Tehát elmondhatjuk, hogy a fűszerek nem csak finommá, egészségessé is teszik ételeinket.
A görögszéna kivételt képez bizonyos értelemben ez alól. Ugyanis ha azt akarjuk, hogy megtartsa egyedülálló beltartalmi értékeit, és élettani hatásait, akkor csak igen kíméletes hőkezelésnek tegyük ki. Például: levesek szószok görögszénás fűszerezését akkor végezzük, amikor a tűzről levettük az ételt.
A keleti fűszerkeverékekben: curryban, masalákban és a következő mediterrán receptekben előfordul, hogy a görögszénamagot pirítják, ekkor viszont az illata még erőteljesebben kijön.

Több fűszert fogyasszunk ételeink kulináris élvezeteihez, a táplálékaink ízeinek kiteljesedése és egészségünk megőrzése érdekében.

Miért is? Beszéljünk a só fogyasztásáról, és megkapjuk rá a választ.
Az általános szív-és érrendszeri, és egészséges táplálékok készítésénél az egyik fő konyhatechnikai kívánalom a sószegény, só mentes vagy bio-sós ízesítés.

A sózás káros élettani hatása miatt:

„…a nátrium-klorid főként a sejten kívül, a szövetközi folyadék­ban található, a szervezet vitaminháztartásában, folyadékelosztódásá­ban döntő szerepe van. Az emberi szervezetben a túl sok só jelenléte esetén díszozmózis, kóros vízvándorlás észlelhető: vízvisszatartás (ödéma), sejt-, szövet-és szervbántalmak.

Úgyszólván az összes szerv megbetegszik (annál is inkább, mert a helytelen táplálkozás egyéb kórokozói, tényezői is együtt hat­nak): érelmeszesedés, magas vérnyomás betegség, idegesség, gyo­mor-, szív és bélbetegségek, reuma keletkezhet.

Élettani ismereteink szerint ugyanis a konyhasó nagyobb mennyi­ségben méreg, a mérgező hatás a kolloidok elosztásának (diszperzitá­sának), a fehérjék vízmegkötő képességének és a sejtek áteresztő ké­pességének megváltozásában nyilvánul meg.

Só fogyasztásból a napi szükséglet 2-3 g (5 g felett már káros lu­xusbevitel). Ezt a szükségletet a növényi ételek, és egészen kevés sózás fedezi.
Ezzel szemben a szokásos mai nyugati vegyes étrend még a napi 35-40 g-ot is elérheti.
Észak-Japánban, ahol az átlagos só fogyasztás 35 g vagy ettől is több, a lakosság 40%-a szenved magas vérnyomásban és a szélütés is gyakoribb, mint Dél-Japánban. Ázsia és Afrika magas hegységein és magányos szigetein, ahol a lakosság alig használ konyhasót, viszont sok káliumot tartalmazó étrenden él, nem fordul elő magas vérnyomás betegség.

A só fogyasztás csökkentése magas vérnyomás betegségben gyógyító hatású.
A nagy konyhasó és viszonylag kis mértékű káliumfogyasztás ko­runk egyik legártalmasabb táplálkozási tényezője. A nátrium négy­szer annyi vizet köt meg, mint a kálium!
A magas vérnyomásban szenvedők egyharmada minden gyógyszer nélkül meggyógyulna, ha napi só fogyasztását 3 g-ra csökkentené.

Egy hindu közmondás szerint:

„Mindenkinek születéskor kiada­tik egész életre szóló só mennyiség.Aki ezt előbb fogyasztja el, előbb is hal meg.”                                                                       

Forrás: kivonatok Oláh Andor: REFORMKONYHA:      Az ásványi anyagok és a vitaminok szerepe az anyagcserében c. fejezetből.

 

„Halálesetek millióit lehetne akadályozni ha magánszemélyek 5g  sót fogyasztanák naponta, jutott erre a következtetésre egy  új meta-analízis, hogy felhívja az ipar figyelmét."

Az összefüggést a túlzott só fogyasztás a szív-és érrendszeri betegségek és a strok kialakulásában állapította meg egy sor tudományos vizsgálat. Átlagos fogyasztás só a legtöbb nyugati országban 10g egy nap, és a különbség a legmagasabb és a legalacsonyabb beviteli szint körül van, 5g.
A WHO azt tanácsolja, hogy a felnőttek fogyasztanak, nem több, mint 5g sót naponta.”

Forrás: British Medical Journal 2009, 339: b4567
DOI: 10.1136/bmj.b4567

„Fokozott só bevitele erősíti az a szívbetegségek kockázatát, miközben a megnövekedett sózott élelmiszerek fogyasztása növelhetik a rák kockázatát, állítja egy új tanulmány Japánból.”

Forrás: foodnavigator-usa-com

Ausztráliából származó, nemrég megjelent tanulmány beszámolt arról, hogy: a só csökkentése előnyösen hat a csontok egészségére is, ami az Egészségügyi Világszervezet szerint a legnagyobb globális egészségügyi probléma.


A ScienceDaily c. tudományos kiadványban jelent meg 2010 dec. 16.-án az alábbi hír:
Ha az Egyesült Királyságban mindenki betartaná a WHO-ajánlását: napi ötszöri gyümölcs, vagy zöldség fogyasztást, és csökkentenék az egészségtelen mennyiségű só és zsírbevitelt az ajánlott szintre, akkor évi 33 000 halálesetet lehetne megelőzni, vagy késleltetni.
Hazánkban ennél sokkal súlyosabb a helyzet.

Az oldal tetejére.

Görögszénás fűszeres készítmények

 

Görögszéna 5 fűszer

Hozzávalók:

 • 2/3 csésze köménymag
 • 1/3 csésze édeskömény
 • 1/4 csésze fekete mustármag
 • 3 evőkanál szárított Oregánó
 • 2 evőkanál görögszéna mag

Elkészítés:

A fűszereket egy tapadásmentes serpenyőben közepes lángon kb. 2. percig hevítsük fel. Ha kihűlt kávédarálón őröljük meg, majd légmentes, fedeles fűszertárolóba zárjuk.
Felhasználható húsos ételek ízesítéséhez

 

GÖRÖGSZÉNÁS PESTO

Hozzávalók:

 • 1 csésze görögszénalevél                
 • 3 ek fenyőmag (piniamag)
 • 10 dkg reszelt ementáli sajt
 • 10 ek reszelt parmezán sajt                           
 • 60 ml extraszűz olivaolaj
 • 2 gerezd zúzott fokhagyma
 • csipetnyi bors, Himalája só, curry

Elkészítés:

A hozzávalókat az extraszűz olívaolajjal krémesre pépesítsük.

 

GÖRÖGSZÉNÁS MEDVEHAGYMÁS PESTO

Hozzávalók:

 • 5 szál friss zöld medvehagyma levél
 • 5 szál friss v. 2 ek szárított görögszénalevél
 • 4 gerezd fokhagyma
 • 5 dkg fenyőmag (piniamag)
 • 1.5 dl extraszűz olívaolaj
 • 5 dkg ementáli sajt
 • 1 ek reszelt parmezán sajt
 • csipetnyi Himalája só, fehér bors                                                           

Elkészítés:

A hozzávalókat az extraszűz olívaolajjal krémesre pépesítsük.

 

Görögszénás pácolt sárgarépa

 Hozzávalók:

 • ½ kg sárgarépa
 • 10 ek extraszűz olívaolaj
 • 1 mk kurkuma por
 • 1 mk édeskömény
 • 1 mk őrölt mustármag
 • 1 tk Kalonji  fekete őrölt hagymamag, vagy hagymapor
 • 2 mk  őrölt görögszénamag
 • 1 mk  őrölt gyömbér
 • 1 tk himalája só
 • 1 citrom, vagy lime lé

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a répát, karikázzuk fel. Pároljuk meg: ha van speciális párolónk, abban, ha nincs, akkor kevés vízzel fedő alatt egy lábasban: mindkét esetben forrás után 2 percig. Fedő alatt hagyjuk kihűlni
Egy tárolásra alkalmas fedeles tálba öntsük a 10  ek olívaolajat, és tegyük bele az összes fűszert, csavarjuk bele a citrom,  vagy a lim levét, majd forgassuk  bele a kihült sárgarépát. Tegyük hűtőbe lefedve, naponként keverjük meg.
Egy hét múlva, ha az ízek alaposan összeérnek fogyasztható.
Felhasználás módja: előételként, saláták komplettálásához, önálló körítésnek, zöldséges, rizses burgonyás ételekhez stb.

A sárgarépában található, /az extraszűz olívaolaj segítségével zsírban oldódó/magas karotin /A-vitamin előanyaga/ tartalom erőteljes sejtvédő antioxidáns. Részt vesz közvetetten a csontépítésben: elősegíti a bőr egyenletes barnulását a napfény hatására, amely során természetes módon  csontépítő D-vitamin képződik, amely folyamatot segíti, kiegészíti a görögszénamag D-vitamin tartalma.
A készítmény egészségügyi előnyeit még fokozza a pác erőteljes antioxidáns tartalmú fűszerkeveréke.

 

Görögszénás olívabogyós körözött

Hozzávalók:

 • ½ kg juh- v. tehéntúró
 • 1 tk. őrölt köménymag
 • 1 tk. őrölt görögszénamag
 • 10 szem fekete v. zöld olajbogyó
 • 3 gerezd zúzott fokhagyma
 • 1 mk. kurkuma
 • 2 ek. extraszúz olívaolaj
 • 1 mk. himalája só

Elkészítés:

A szokott módom körözöttet készítünk a túróból.  Vágunk bele magozott  olajbogyókat, fűszereket, sót selymesítsük extraszúz olívaolajjal. Amikor alaposan átkevertük tegyük zárható edénybe, hűtőben tároljuk- Azonnal fogyasztható.

 

Görögszénás pácolt kapri-olívabogyó

Hozzávalók:

 • 1 zacskó olívabogyó aprítva
 • 1 ek. kapribogyó
 • 2 ek. fehér borecet
 • ½ tk. szárított Oregánó
 • 2 gerezd zúzott fokhagyma
 • 1 kk. őrölt görögszénamag
 • 3 citrom ék
 • annyi extraszúz olívaolaj, hogy ellepje az összetevőket
 • 1 kk. Himalája só

Elkészítés:

Az összes hozzávalót tegyük egy lezárható edénybe, tároljuk hűtőben.
Naponként keverjük meg. Egy hét múlva az ízek összeérnek.
Használhatjuk önállóan húsos ételekhez, saláták, majonézes egytálak, tojásos ételek pikáns ízesítésére, vagy reggeli vajas, vagy körözöttes kenyér tetejére stb.

 

KAPRIBOGYÓ

kapribogyó

A kapribogyó a Dél-Európában és a Földközi-tenger partvidékén honos kapricserje (Capparis spinosa) ecetben, sóban, olajban tartósított, még ki nem nyílott, fonnyasztott bimbója. Görögországban már az ókorban is termesztették. A rómaiak terjesztették el a Földközi-tenger vidékén, ahol sziklás helyeken, omladozó várfalak réseibe kapaszkodik. Tollas virágzata rózsaszínű, levelei húsosak. Franciaországban Görögországban Olaszországban nagyüzemben termesztik.

Felhasználható:

Húsételek, mártások, körözöttek, vadas ételek, hidegtálak, halételekhez, húskocsonyák, körözöttek minestrone leves egyes változatainak ízesítésére.

Hatása:

Étvágygerjesztő és vérnyomáscsökkentő. Hatóanyaga, a sárga rutinglikozid egy természetes bioflavonoid, ami a C vitaminnal együtt erősíti az immunrendszert.

 

OLÍVABOGYÓK

 

Görögszéna kapszula     görögszéna recept      görögszéna tejhozam
zöld                     piros               fekete
     olajbogyó

Az ókorban az olajbogyó volt a jelképe a béke, a bölcsesség, a dicsőségért, a termékenység, a hatalom és a lelki tisztaságnak. Az olajfa és olajbogyó több mint 30-szer szerepelt a Bibliában. Például, hogy az olajfa levelet galamb hozta vissza, hogy Noénak annak bizonyítására, hogy az árvíz véget ért.
AzOlive fruits contain several types of polyphenols, mainly tyrosols, phenolic acids, flavonols and flavones, and for black olives, anthocyanins. olíva gyümölcsök többféle polifenolokat tartalmaznak, főleg tyrosols, fenolos savakat, flavonols és flavones. 


Összes polifenol tartalom

zöld olajbogyóban:     161 mg/100 g.
fekete olajbogyóban:  117 mg/100 g

A fekete olajbogyó még tartalmaz: antociánokat, apigenint, luteint kvercetint.

 

Görögszénás fűszerolaj


Kis befőttes üvegbe tegyünk pár levél friss görögszénalevelet, 1 tk.
Görögszénamagot, majd öntsük fel extraszűz olíva olajjal. Zárjuk le, hűtőbe nem kell tenni, és 2-3 hét elteltével használhatjuk.
Felhasználható: salátához, majonéz készítéséhez, pácoláshoz, főzéshez.


Görögszénás Tzaziki görög /caciki/ mártogatós

 

A Tzaziki az egyik legjelegzetesebb görög "mártogatós". Számtalan formában elmaradhatatlan kísérője a sült húsoknak.

Hozzávalók:

 • 1 pohár sűrűgörög joghurt /ennek híján:1 pohár zsíros joghurt, ½  pohár tejföl, 1 ek  tejpor, 1 ek tejszín/
 • ½ csésze reszelt, vagy kockára vágott vagy szeletelt uborka
 • 2 ek. extraszűz olívaolaj
 • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
 • 2-3 szál apróra vágott  kapor
 • 3-4 szál friss aprított görögszéna, vagy 1 tk. szárított
 • 1 ek. citromlé
 • csipetnyi Himalája só

Elkészítés:

A görög joghurtnak valókat előzőleg altassuk meg. Amikor 12 nap múlva kellő sűrűségű, akkor kezdhetjük el a Tzaziki készítését? Egy tálba tegyük az összes hozzávalót, párszor forgassuk át, majd  tegyük hútőbe fogyasztás előtt.

 

Görögszénás görög salátaöntet

Hozzávalók:

 • 1 fél nagyobb citrom leve,
 • 1-1 extraszűzolívaolaj, 
 • 1mk. görögszéna-oregánolevé

Elkészítés:

A citromlevet, az aprított oregáno- görögszénalevelet mélytányérba tesszük,  majd lassan hozzáöntünk annyi olajat amennyi ahhoz kell hogy villával közben keverve, sűrű savanyú mártássá álljon össze.

 

Görögszénás téli csalamádé

Hozzávalók:

 • 4 kg gyalult káposzta
 • 1 kg sárga tv. paprika
 • ½ kg uborka gyalulva
 • mogyoróhagyma egészben                           
 • 1 fej préselt fokhagyma
 • 50 dkg cukor
 • fél liter 10%os ecet
 • 10 dkg himalája só
 • egy tk. tartósítószer
 • görögszénalevél
 • petrezselyem                                                                       
 • 1–1kk. citrombors, görögszénamag, szegfűszeg, mustármag

Elkészítés:

A cukrot annyi vízzel, hogy ellepje olvasszuk fel,  öntsünk rá az ecetet legyalult csalamádéra,  sózzuk, fűszerezzük a görögszéna levéllel, petrezselyemmel, a préselt fokhagymával, és szedő lapáttal forgassuk át alaposan az egészet. Tegyük be a fűszermagokat egy fűszertojástartóba és lógassuk az edény aljára.
24 óráig hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek, közben többször forgassuk át az egészet.
A csalamádé leve nagyon értékes a csalamádéból kioldódó sok vízben oldódó vitamintól, C-vitamintól, és ásványi sótól! Ezért fogyasszuk el azt is.

 

Görögszénás nyári csalamádé

Hozzávalók:

 • 1 kg gyalult  káposzta    
 • 20 dkg cukor
 • 250 gr Himalája só
 • 125 ml 10%- os ecet
 • ½  kg tv. Paprika
 • ½  kg uborka                                  
 • 3 db préselt fokhagymagerezd
 • görögszénalevél                                                              
 • ½ -1/2 mk citrombors, görögszénamag,
 • szegfűszeg, mustármag 

Elkészítés:

A cukrot annyi vízzel, hogy ellepje olvasszuk fel, hígítsuk fel az ecettel, majd az egészet öntsük a legyalult csalamádéra,  sózzuk, fűszerezzük a görögszéna levéllel,  a préselt fokhagymával, és szedő lapáttal forgassuk át alaposan az egészet. Tegyük be a fűszermagokat egy fűszertojástartóba és lógassuk az edény aljára.
24 óráig hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek, közben többször forgassuk át az egészet.
Nyáron tároljuk hűtőben, mert egyébként felforr!

 

Görögszénás uborka /kovászos, vizes/

Fűszermagok:

 • 2  rész Koriander      
 • 4 rész Mustármag
 • 2 rész görögszénamag
 • 1 rész Szegfűbors     
 • 1 rész Szegfűszeg    

 Friss fűszerek:

 • 1 rész fokhagyma g.
 • 1 rész dióhagyma     
 • 2 rész kapor            
 • 1 rész torma

Szárított fűszerek:

 • 1 rész görögszénalevél
 • 1 rész petrezselyem 
 • 1 rész Tárkony
 • 5g Himalája só: 1 liter vízhez 

Az oldal tetejére.

Különleges ételek

 

Görögszénás burgonyás spenótos panír (CHAMAN örmény recept)

Hozzávalók:

 • 100 gr spenót  
 • 50 gr görögszénalevél, - görögszénamag őrlemény
 • ½ kg burgonya szeletelve
 • 75 gr panír  (cottage cheese)   
 • ¼ darab gyömbér
 • ½ tk kurkuma  
 • 1 tk só
 • 1 tk koriander  
 • ¾ tk piros chili   
 • ½ ek kasmíri garam masala  
 • 1 csésze víz
 • extraszűz olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:

 1. Vágjuk a panírt kockákra, süssük meg kissé és rakjuk félre.
 2. Szeleteljük fel a krumplit,   kevés sós vízben főzzük meg, ne öntsük le róla a vizet, hanem szórjuk rá a görögszéna leveleket, hagyjuk, hogy a kellemes illatot átvegye amíg készítjük a többi összetevőt.
 3. A spenótot kevés vízben olajban a gyömbérrel pároljuk meg. Ha kész, akkor a többi fűszert adjuk hozzá, főzzük további 1 percig.

 4. Amikor levettük a tűzről akkor adjuk hozzá csak a görögszénamag őrleményt, hogy az egészségügyi hatásait megőrizze.
 5. Egy tálba tegyük a panírt, a leszűrt burgonyát, és öntsük le a fűszerezett spenóttal.

Görögszénás karfiol

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiol
  • 3 ek extraszúz olívaolaj
  • ½ tk mustármag
  • 1 tk görögszénamag
  • ½ tk kurkuma
  • 3 szelet friss, apróra vágott gyömbér
  • ½ tk chili por
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 2 db paradicsom apróra vágva
  • 1 chili paprika
  • 1 tk tengerei só

Elkészítés:

Az olajba tegyük a mustármagot, és főzzük addig amíg nem pattog, utána adjuk hozzá a görögszénamagot, a kurkumát, a gyömbér,  a fokhagymát, és a hagymát. Keverjük 3-4 percig. Adjuk hozzá a karfiol rózsákat, és pirítsuk 2 percig, adjuk hozzá a paradicsomot, chilit, sót, borsot, fedjük le, és főzzük lassú tűzön addig, amíg a karfiol meg nem puhul.
4 személyre tálalhatjuk.

 

Görögszénás tojásrántotta

Hozzávalók:

 • 3 felvert tojás
 • 1 közepes hagyma kockázva
 • 2 gerezd préselt fokhagyma
 • 1 kk görögszéna levél őrlemény
 • 1 tk római kömény őrlemény
 • 1 mk kurkuma
 • 2 curry levél őrlemény
 • extraszűz olívaolaj a sütéshez
 • tengeri só ízlés szerint

Elkészítés:

A felvert tojáshoz adjuk az összes fűszerport, és a préselt fokhagymát, verjük tovább, amíg el nem elegyedik.
Közepes lángra rakjunk fel egy lábasba extraszúz olívaolajat, benne az aprított hagymát pároljuk üvegesre, majd öntsük rá a tojásos készítményt és süssük meg.

 

DOSA

Hozzávalók:

 • 4 ek rizsliszt
 • 1 ek csicseriborsó liszt
 • 2 ek görögszéna levél
 • ¼ tk római kömény
 • ¼ tk chili
 • 3 curry levél
 • tengeri só ízlés szerint
 • extraszűz olívaolaj a sütéshez
 • víz, vagy tejsavó

Elkészítés:

Egy keverőtálba keverjük össze a rizslisztet, a csicseriborsó lisztet, a római köményt, a chili port, a sót aprítsuk bele a curry leveleket. Adjunk hozzá annyi vizet, vagy tejsavót hogy palacsintánál hígabb sűrűségű tésztát kapjunk.
A továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint a palacsintasütésnél: egy merőkanállal öntünk a felhevült olajra a tésztából, süssük meg mindkét oldalát. Rakjuk az elkészült dósákat tányérra, morzsoljuk mindegyikre a görögszéna levélből.
A fehérjében gazdag dósát lehet fogyasztani reggelire, vacsorára, megtöltve salátával, zöldségfélékkel, húsos keverékkel, mártásokhoz mártogatónak tojásrántottához stb.

 

Görögszénás paratha

Hozzávalók:

 • 2 csésze teljes kiőrlésű liszt
 • 3 ek szárított görögszéna levél
 • 1 tk őrölt római kömény
 • ½ tk kurkuma
 • ½ tk chili por
 • tejsavó
 • extraszűz olívaolaj
 • só ízlés szerint

Elkészítés:

Tegyük a lisztet, görögszénát, 1 ek extraszűz olívaolajat, római köményt, kurkumát chilit és a sót egy keverőtálba. Lassan adagolva a tejsavót hozzunk létre egy közepesen lágy sima tésztát. Pihentessük fél órát, majd vágjuk teniszlabda nagyságú darabokra, amelyeket lapítsunk fél centi vastagságúra. Egy palacsintasütőbe öntsünk extraszúz olívaolajat, és közepes lángon süssük meg mindkét oldalát a parathának.

Fogyaszthatjuk joghurttal,  megtölthetjük mint a palacsintát salátával, párolt zöldségekkel, sajttal,  csatnival stb.

 

Görögszéna mártás recept

Hozzávalók:

 • 4 ek görögszéna mag
 • 4 gerezd fokhagyma
 • 1 csokor koriander levél
 • 1 szárított piros erős paprika kimagozva
 • 2 citrom leve
 • 1 kisebb chili paprika mag nélkül
 • 1 tk tengeri só
 • ½ csésze hideg víz

Elkészítés:

Áztassuk a görögszénamagot egy éjszakán át a vízben, amíg megpuhul, és kocsonyás kivonat nem képződik rajta.
Másnap az áztató folyadékkal együtt helyezzük turmixgépbe a magokat, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a koriander levelet, a sót, a citrom levét, és a szárított chilit, és őröljük meg. Kapunk egy pürét, ami azonnal fogyasztható. Hűtőszekrényben tárolva max egy hétig eláll.
Felhasználás: falafelhez, vagy pitához mártásnak, mártogatósnak.

 

Falafel

Hozzávalók:

 • 300 gr csicseriborsó
 • 1 közepes fej hagyma aprítva
 • 3 gerezd zúzott fokhagyma
 • fél csokor friss petrezselyem aprítva
 • 1-2 tk őrölt római kömény
 • 1-2 tk őrölt koriander
 • frissen őrölt bors, ízlés szerint
 • ½ tk sütőpor
 • 1 tojás
 • tengeri só
 • 1 kk ételízesítő
 • extraszűz olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:

A csicseriborsót mossuk meg, egy órai áztatás utána öntsük le róla a vizet, majd töltsük fel ismét, a borsónak a dupla mennyiségével, szórjuk rá az ételízesítőt, és a felhasználásig párszor keverjük meg. Másnap öntsük le az áztató vizet, és aprítóba daráljuk pépesre. Adjuk hozzá a hagymákat, a fűszereket, a tojást, keverjük jól össze, és letakarva pihentessük fél - 1 órát.
Kisebb fagylaltos kanállal formáljuk golyókat, és közepes lángon olajban süssük szép pirosra.

 

Pitakenyér

Hozzávalók:

 • ½kg kenyérliszt
 • 1 cs. élesztő
 • 3 dl  tejsavó
 • 1 kk szódabikarbóna
 • 1 tk tengeri só
 • 1 kk porcukor
 • 2 ek extraszűz olívaolaj

Elkészítés:

A lisztet öntsük egy keverőtálba, adjuk hozzá a sót, szódabikarbónát, és keverjük össze. Középre készítsünk mélyedést, tegyük bele porcukrot, daraboljuk fel benne az élesztőt. Öntsünk rá kevés tejsavót, 1 ek extraszűz olívaolajat és készítsünk egy sűrű kovász masszát, púpozzuk fel liszttel, és hagyjuk kelni. Amikor a kovász tetején repedezik a liszt, és folyik belőle a kovász, akkor folytassuk a műveletet: lassan adagolva a megmaradt tejsavót gyúrjuk össze a készítményt. Amikor mát összeállt öntsünk rá a megmaradt 1 ek extraszűz olívaolajat, így könnyebben kezelhetővé, és lágyabb állagúvá válik. Pihentessük a tésztát, amíg duplájára nem kel, gyúrjuk át még kétszer, és könnyű selymes tésztát kapunk.
A dagasztás végén készítsünk hosszúkás formát, és vágjuk fel 8-10 darabra. Készítsünk lapos palacsintaszerű formákat, egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, rakjuk rá a cipókat, hagyjuk kelni a duplájára, majd közepes lángon a sütőbe, süssük 15-20 percig.

 

Görögszénás házi sajt

Hozzávalók:

 • 1 l tej
 • 50 dkg tehéntúró
 • 10 dkg vaj
 • 2 tojás
 • 3 késhegynyi szódabikarbóna
 • 2 tk. fokhagymapor
 • 2 tk. hagymapor
 • 2 tk. őrölt szegfűbors
 • 2 ek. szárított petrezselyem
 • 1-1 tk. görögszéna levél és  őrölt görögszénamag
 • 2 mk.  só


Elkészítés:

A tejet a túróval és a sóval forrásig melegítjük, majd sűrű szövésű tésztaszűrőn lecsöpögtetjük. A túrós masszát összekeverjük a felvert tojásokkal, a fokhagymaporral, hagymaporral, szegfűborssal és szárított petrezselyemmel majd a felolvasztott vajra öntjük, és lassú tűzön addig kevergetjük, amíg az edény falától el nem válik. Ha a tűzről levettük hozzákeverjük a szódabikarbónát és a görögszéna leveleket, és magőrleményt. Formába öntjük, és pár óta múlva vághatóvá keményedik.
Zárható dobozban hűtőben hosszú ideig eláll. Sajtként fogyasszuk.
A hozzávalókban lévő fokhagyma- hagyma- szegfűbors baktériumgyilkosok, természetes tartósítók a számtalan egészségügyi előnyeikkel.

 

Görögszénás krémtúró

Hozzávalók:

 • 25 dkg házi tehéntúró
 • 1 tk. fokhagymapor
 • 1 tk. hagymapor
 • 1 tk. őrölt szegfűbors
 • 1 ek. szárított petrezselyem
 • 1 tk. görögszénalevél
 • 2 ek. extraszűz olívaolaj
 • 1 mk. himalája  só


Elkészítés:

A házi túróhoz hozzáadjuk a fűszereket, selymesítőnek az extraszűz olívaolajt, alaposan keverjük át villával, vagy aprítóban forgassuk meg párszor.
Zárható dobozban, hűtőben hosszú ideig eláll. Reggelihez, vacsorához kenyérre kenve, vagy főtt tésztára /túrós tészta/ tápláló, könnyű egészséges étel.
A hozzávalókban lévő fokhagyma- hagyma- szegfűbors baktériumgyilkosok, természetes tartósítók a számtalan egyéb egészségügyi előnyeikkel. A fokhagyma „szagától” nem kell félni, mert a petrezselyem közömbösíti. Amit a fogyasztáskor érzünk, az a sokféle vitamin és ásványi só kellemes egészséges íze.

Megjegyzés:

Körözött ízesítésben is elkészíthetjük. Eben az esetben 1 tk pirospaprikát adjunk még a fűszerekhez.
Ha friss hagymával, vagy fokhagymával kívánjuk fogyasztani, akkor hagyjuk ki a két azonos nevű port, és helyettük aprítsunk fel, keverjünk belel 2 gerezd fokhagymát 1 dió nagyságú vöröshagymát. A többi fűszer változatlan.

 

Görögszénás puding

Hozzávalók:

 • 1 teáskanál Görögszéna mag
 • 2 ek rizsliszt
 • 2 ek kókuszpor
 • 70 g nádcukor
 • 1 mk őrölt  kardamom mag
 • 1 dl sovány tej
 • 1 mk gyömbérpor
 • 1 mk kurkuma
 • tetszés szerint mazsola
 • 50 ml víz
 • csipet tengeri só

Elkészítés:

Tegyünk a vizet egy tálba és adjuk hozzá a rizslisztet, amikor félig megfőtt öntsük hozzá a tejet, a gyömbérrel, a kurkumával főzzük készre.
Majd a végén főzzük össze egy percig a cukorral, a kardamom maggal, a kókuszporral, a mazsolával és a sóval.
Amikor a tűzről levettük, akkor adjuk hozzá az őrölt görögszénamagot, hogy megőrizze értékes beltartalmát. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen.

Az oldal tetejére.

 

Levesek 

 

Görögszénás burgonyaleveles

Hozzávalók:

 • 4-5 közepes burgonya, meghámozva, karikákra vágva
 • közepes aprított hagyma
 • 2 gerezd zúzott fokhagyma                                                             
 • ½  teáskanál őrölt római kömény
 • 2 csokor friss görögszéna levél, vagy 2 ek szárított
 • ½  teáskanál kurkuma tengeri só
 • 3 ek extraszűz olívaolaj evőkanál olaj

Elkészítés:

Enyhén sós vízben fűzzük meg a burgonyát , szűrjük le és tegyük félre.
Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben. Adjuk a köménymagot  2 perc múlva a fokhagymát, hagymát  sót, keverjük össze, és pároljuk  7-10 percig közepes lángon, amíg a hagyma üveges nem lesz. A végén adjuk hozzá a görögszéna leveleket, a kurkumát, és keverjük össze.
A kihűlt buronyára önsük rá a fűszerkeveréket, forgassuk át. Önállóan, vagy körítésként fogyasztható.

 

Görögszénás minestrone leves

Hozzávalók:

 • 3 db sárgarépa darabolva
 • 2 db hagyma, darabolva
 • 2 zeller szár apró darabokra vágva
 • 200g fehérrépa apró darabokra vágva
 • 2 préselt fokhagyma gerezd
 • 2 db paradicsom
 • 2 db tv paprika
 • 1 szelet zellergumó
 • 1 szelet karalábé
 • ¼ kg fejeskáposzta
 • 2-3 db kelkáposztalevél
 • 4 darab szegfűbors
 • 1 kk. görögszénalevél
 • 1 ek. ételízesítő
 • 100g zöldborsó
 • levesbe való száraztészta, ízlés szerint
 • 2 l. zöldséglé, vagy víz
 • 3 ek. extraszúz olívaolaj
 • tengeri só, bors


Elkészítés:

Az összes hozzávalót a sárgarépán a paradicsomon a két paprikán,  a görögszéna levélen, az extraszűz olívaolajon és a tésztán kívül egy nagy lábasba tesszük, és 25-30 percig főzzük, amíg a zöldségek megfőnek a fűzés második felébe adjuk hozzá a sárgarépát, és kissé később a feldarabolt paradicsomokat.
Erre a műveletre azért van szükség, hogy a  sárgarépa, paradicsom és a paprika magas sejtvédő antioxidáns tartalma kevésbé sérüljön.
Különösen vonatkozik ez a sárgarépa színét adó nagy mennyiségű karotinjára, /lsd még: Görögszénás pácolt sárgarépánál/ és a hőre érzékeny rákellenes falkarinoljára érvényes különösen.

A nyers paradicsom a magas C-vitamin-tartalom miatt egészségesebb, de főzve nagyobb a tápértéke, mert a színét adó, számtalan egészségügyi előnyökkel rendelkező értékes likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. Az extraszűz olívaolaj azért szükséges mindkét zöldségféle esetében a főzéshez és az emésztéshez, mert a sárgarépa karotinja, és a paradicsom likopinja zsírban oldódó anyag.

A paprika bioflavonoidja szintén kíméletes konyhateknikai eljárást igényel, tulajdonképpen a nyers állapotban a legegészségesebb a fogyasztása. Ugyanis a benne lévő bioflavonoid, ami felelős az erek falának szilárdságáért, fékezi a szervezetben zajló káros oxidációval járó folyamatokat, hozzájárul a C-vitamin felszívódásához, és meg is sokszorozza annak hatását. /ez sajnos elsősorban más nyer állapotban fogyasztott zöldségtársításra vonatkozik: pl.: paprika  hagymával, nyers paradicsommal fogyasztva, vagy saláták esetén/

A minestrone levesbe adagolt sárgarépa, és paradicsom darabokkal 
/héjastól, mert a héj alatt van a legtöbb likopin/ egyidőben adjuk a három ek. extraszűz olívaolajat a fenti okok miatt, és a paprikát tetszés szerint.

Közben főzzük ki a levestésztát, és tálaláskor arra merjük a levest, hintsük meg akkor a görögszéna levelekkel.

 

Görögszénás raguleves

Hozzávalók:

 • Néhány görögszéna levél 
 • 50g apróra vágott hagyma 
 • 50g apróra vágott paradicsom héjával
 • 2db sárgarépa
 • 1db fehérrépa
 • 2 szelet zellergumó
 • 22 gerezd fokhagyma
 • 1/2 teáskanál kurkumar
 • ½  mokkáskanál mustármag
 • néhány curry levél
 • 70 ml sovány tej
 • 1- 1.1/2  l.  víz  
 • 1 ek. liszt
 • 2 ek. extraszűz olívaolaj
 • só szükség szerint

Elkészítés:

Tartalék lángon, tegyünk serpenyőbe az olajat  adjunk hozzá a mustármagot, az apróra vágott hagymát- fokhagymát, csipetnyi sót és az apróra vágott paradicsomot. Pároljuk pár percig.  Öntsük fel a vízzel, szórjuk meg a liszttel,  kurkumával és adjuk hozzá a curry leveleket és az szeletelt zöldségeket. Mix and close the lid. Fedő alatt főzzük puhára. A főzés végén adjuk hozzá a tejet és a görögszéna leveleket.

 

Görögszénás paradicsom raguleves

Hozzávalók:

 • 4db közepes méretű paradicsom                     
 • 11db nagy hagyma 
 • 1 kk. fokhagyma pehely
 • 2 ek. kókuszpor
 • 1 ek. csicseriborsó liszt
 • 1 db kisméretű citrom
 • 1 kk. curry
 • 1 mk. kurkuma por 
 • ½ tk. mustár
 • 1 tk. köménymag
 • ½ tk. Görögszéna mag 
 • néhány Curry levél
 • 4 ek. extraszűz olívaolaj
 • himalája só ízlés szerint

Elkészítés:

Vágjuk a paradicsomot közepes méretű darabokra, héjával együtt és pároljuk meg két kanál olajon néhány percig. 
A görögszénamagot, és a köménymagot egy kanál olívaolajban hevítsük fel, amikor pattogni kezd, akkor jó.
A finomra vágott hagymát a curry leveleket adjuk hozzá, és pároljuk addig, amíg a hagyma üveges lesz. Ezután adjuk hozzá a kókuszport, a csicseriborsó lisztet, a paradicsompürét, a mustárt, a curryt, a kurkuma port, és fedő alatt főzzük 4-5 percig.

A végén adjuk hozzá a  himalája sót, és csavarjuk bele a citromot tálalás előtt, hogy az egészségügyi előnyeiket megőrizzék: a himalája sóban 84-féle értékes , a szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok, és nyomelemek találhatók. Ha ezeket magas hőkezelésnek tesszük ki, akkor megsemmisülnek.

A citrom C-vitaminja 40 celzius fokon megsemmisül.


Görögszénás lencseleves

Hozzávalók:

 • 1 csésze  előáztatott lencse
 • 1 nagy friss paradicsom
 • 1 kisebb hagyma
 • 2 db sárgarépa
 • 2 db fehérrépa
 • 2 db káposztalevél
 • 1 tk. római kömény
 • ½ tk. görögszénamag
 • 1 mk. csili por
 • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
 • 2 ek. görögszénalevelek
 • 4 db szegfűbors
 • 1 tk. kurkuma
 • Tengeri só ízlés szerint
 • 2 ek. extraszűz olívaolaj
 • friss citromlé

Elkészítés:

Csöpögtessük le az előáztatott lencsét, és tegyük fel főni a hagymával, fehérrépával, fokhagymagerezdekkel, káposzta levelekkel, a római köménnyel, szegfűborssal, sóval.
A főzés második felében tegyük bele a sárgarépa karikákat, a négybe vágott paradicsomot héjastól,  a kurkumát és az extraszűz olívaolajat.
Amikor a tűzről lehúztuk az ételt, akkor tegyük bele az illatozó görögszéna leveleket. Tálaláskor csavarjuk a tányérokba a citromlevet, hogy a C-vitamin tartalmát megőrizze, ami 40 fok felett megsemmisül!

Az oldal tetejére.

 

Húsos ételek

 

Basturma

Egy erősen fűszerzett, levegőn szárított pácolt marhahús, az egykori oszmán konyhából, ami a legízletesebb hús  a világon.

Hozzávalók:

 • 1 kg marhahúsdarab egyben
 • 35g zúzott fokhagyma
 • 2 evőkanál őrölt görögszénamag
 • ½ tk köménymag
 • ½  tk frissen őrölt fekete bors
 • ½ tk csípős paprika

Elkészítés:
Első teendő: a húst sózzuk be, vonjuk ki a húsból a folyadékot.
Pár nap múlva a sót, és vért áztassuk ki, szárítsuk meg, majd kenjük  be a húst a fokhagymás- görögszénás-köménymagos fekete borsos- piros paprikás  pasztával.
Az elkészült  basturmát felhasználhatjuk: reggelihez tükörtojáshoz, pizzához, pörköltként, szelethúsként, hüvelyes  ételekbe, pl.  bablevesbe, grillezéshez stb.

 

görögszéna fűszer Görögszéna ételGörögszéna receptForrás

Görögszénás csirke

Hozzávalók:

 • ¼ csésze étolaj
 • egész csirke,  8 db-ba vágva, lebőrözve
 • 1 teáskanál római kömény
 • 1 mk fahéj
 • 4 db szegfűszeg őrölve
 • 1 nagy hagyma, vékonyra szeletelve
 • 1 evőkanál gyömbér,
 • gerezd fokhagyma préselt
 • 1 chili paprika 
 • ½  csésze apróra vágott friss görögszéna levél
 • 1 evőkanál szárított görögszéna levél
 • ½ teáskanál őrölt kurkuma
 • ½ teáskanál őrölt pirospaprika
 • só ízlés szerint
 • 1 csésze víz

Elkészítés:

 1. Melegítsük fel az olajat egy lábasba közepes lángon,  futtassuk meg rajta a csirke darabokat körülbelül 5 percig. Majd vegyük ki, rakjuk félre. Adjuk az összes fűszert hagymákat  az olajoz, és  főzzük 5-7 percig, amíg a vörös hagyma üveges nem lesz. Öntsünk vizet a keverékre, tegyük vissza a csirke darabokat, és fedő alatt főzzük puhára.
 2. Úgy is elkészíthetjük, hogy előtte való este bepácoljuk a csirkét a z összes fűszerrel, a hagyma kivételével. Másnap a hagymát üvegesre pároljuk, rátesszük a bepácolt húsdarabokat, és puhára sütjük.

 

Marokkói lencsés csirke

Hozzávalók:

 • 1 egész csirke, lebőrözve, négyfelé vágva
 • 3 nagy hagyma vékonyra szeletelve
 • 3 zúzott fokhagymagerezd
 • 1/3 csésze extraszűz olívaolaj
 • 2 tk tengeri só
 • 2 tk bors
 • 1 ek gyömbér
 • 1 tk kurkuma
 • Lencséhez:
 • 1 csésze lencse
 • 2 ek beáztatott görögszénamag
 • 1 csipet sáfrány
 • 1 ek koriander
 • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva

Elkészítés:

A főzés előtt való nap áztassuk be a görögszénamagot.
A lencsét áztassuk be pár órára.
Egy tálba helyezzük el a csirkedarabokat, pácoljuk be a fűszerekkel /hagyma, fokhagyma, gyömbér, kurkuma, bors, só olívaolaj/. Fedjük le és tegyük néhány órára hűtőbe.

A lencse csirkével való főzése:
Pár óra múlva, ha a fűszerpác ízei összeértek tegyük be az egész tál tartalmát egy fazékba, tartalék lángon, kb. 10 15 percig fedő alatt pároljuk, amíg gazdag mártássá alakul a pác. Ekkor adjuk hozzá a lencsét, a görögszénamagot, sáfrányt, petrezselymet aprítva, koriandert, három csésze vizet. Fedjük le és közepes lángon főzzük, amíg az összetevők meg nem puhulnak. Lerövidíthetjük a főzési időt, ha előtte való este pácoljuk be, a csirkét valamint a lencsét este áztatjuk be.

 

Az összeállítást készítette: Kis Márta
"SZENIORKONYHÁBÓL nem csak szenioroknak"

 

Az oldal tetejére.

 
     
Kezdőoldal | Rólunk | Görögszénáról | Felhasználás | Termékeink | Rendelés | Kapcsolat
© Trigonella Med Kft. 9200 Mosonmagyaróvár Kadocsa Gyula u. 25 Fax: +3696/213-929 E-mail: info@gorogszena.hu Copyright ©