gorogszena.hu kezdőlap görögszénamag, görögszéna kapszula rendelhető olcsó ár görgszéna mag - kapszula lepkeszeg mag fenugreek növényről mindentgörögszénamag görögszéna kapszula tejelválasztás fokozó vércukor csökkentőgörögszéna felhasználás - használatolcsó ár görögszéna mag kapszula rendelésgörögszénamag görögszéna kapszula legolcsóbb nálunk mell növesztőgörögszéna mag - kapszula rendelés, alacsony ár légúti betegség gyomor bántalmak

Cukorbetegség / Diabétesz

Szoptatás / Tejelválasztás növelés

Sport / Testépítés

Szépségáplás

Gasztronómia

Elkészítés / Adagolás

     
 

 

A görögszéna néhány a hölgyek számára fontos hatása:

A görögszénamagnak különleges hatása van a méhre, és egyben a női szaporítószervek egészére is. A görögszénában található szaponin, amely a fitoösztrogén előfutárát, a dioszgenint tartalmazza, nagyon fontos szerepet játszik a nők egészségében. Szülés után arra alkalmazzák, hogy elősegítsék a bélmozgást és megtisztítsák a méhet. Elősegíti az anyatej megfelelő folyását. Ha fájdalmas a menstruáció, akkor a görögszéna melegítő és pangást csökkentő tulajdonságai igen kedvező befolyással vannak a szervezetre.

 

 

Tejelválasztás növelése - serkentése:


Ebben a részben nem szeretnénk kitérni a tej mennyiség csökkenésének okaira, ezzel kapcsolatban az interneten rengeteg leírást, publikációt találni. Amiről ebben a részben szó lesz, hogy a görögszéna milyen hatással van a tejelválasztásra.

 

Mindenekelőtt, tekintsük át a tejelválasztás biokémiai folyamatát:Hogyan termelődik az anyatej?

Hogy megértsük, mi befolyásolja a tejtermelést, meg kell vizsgálnunk, hogyan termelődik az anyatej. Mindenekelőtt fontos megjegyezni: a tej mennyiségének változása a kereslet-kínálat elv alapján szemléltethető. Minél többre van szükség, tehát a baba minél többet és gyakrabban eszik, annál több fog termelődni.A tejtermelés hormonális irányítása:

A tej előállítása nem kezdődik ilyen kifinomultan önműködő folyamatként. A terhesség ideje alatt és a szülést követő első néhány napon a termelést hormonok felügyelik – ezt nevezik endokrinológiai irányító rendszernek. Lényegében, ha a megfelelő hormonok jelen vannak, az anya szervezete a terhesség félidejétől elkezdheti termelni a kolosztrumot (laktogenezis I.), majd a szülés utáni 30-40 órában jelentősen megnő a tej mennyisége (laktogenezis II.).

A várandósság utolsó szakaszában a mellek kolosztrumot termelnek, de a progeszteron magas szintje meggátolja a tejelválasztást, és alacsonyan tartja a mennyiségét. Szüléskor a placenta távozása azonnal a progeszteron/ösztrogén/HPL hormonok szintjének esését eredményezi. Ez a hirtelen progeszteronszint-visszaesés jelentős mennyiségű prolaktin jelenlétében indítja el a laktogenezis második felvonását, a bőséges tejtermelést. Ugyan más hormonok (inzulin, tiroxin, kortizol) is szerepet játszanak a folyamatban, de feladatuk máig nem teljesen tisztázott. Habár a biokémiai folyamatok jelzik, hogy a laktogenezis II. a szülés után 30-40 órával beindul, az anyák jellemzően nem ekkor kezdik érezni, hogy mellük megtelik, hanem 50-73 óra (2-3 nap) múlva jelentkezik a „belövellés”.
A laktáció ezen első két, hormonálisan vezérelt szakasza minden esetben bekövetkezik, függetlenül attól, hogy az anya szoptatja-e az újszülöttet vagy sem.

 

prolaktin

 

A tejképződés helyi irányítása – Laktogenezis III.

A laktogenezis II. után bekapcsol a helyi ellenőrző rendszer. A tejtermelés ezen fenntartott szakaszában a kontroll a mellben van: a tej kiürítése az elsődleges irányítója a pótlásnak. A tej távozását a baba étvágya ösztönzi. Jóllehet, hormonális problémák még mindig hatással lehetnek a termelésre, a hormonszintek már sokkal kevesebb szerepet játszanak a folyamatos laktációban. Normál körülmények között a mellek mindaddig fognak tejet termelni, míg az eltávolítás fennáll.
Hogy megértsük ennek a helyi irányítórendszernek a működését, meg kell néznünk, hogyan lehet hatásosan fokozni (vagy visszafogni) a tej termelődését.

 

Mit árulnak el a tejtermelésről az aktuális kutatások?

A legújabb vizsgálatok azt sugallják, hogy a tejképzés irányításának két összetevője van.
A tej tartalmaz egy tejtermelés gátló FIL nevű tejfehérjét, aminek az a szerepe, hogy lassítsa a termelődést, amikor a mell telve van. Mikor sok tej gyülemlik fel, nagyobb számban van jelen ez a fehérje, így kifejti lassító hatását. Amikor a tej kiürül, csökken a FIL jelenlét is, így a képződés felgyorsul.
A prolaktin hormonnak jelen kell lennie, hogy a tej előállítása bekövetkezzen. Az emlőmirigyek tejtermelő sejtjeinek (laktociták) falán prolaktin receptorok találhatók, melyek lehetővé teszik a véráramban lévő prolaktin eljutását a laktocitákba, hogy serkentsék az anyatej összetevőinek termelődését. Amikor a mirigyek megtelnek tejjel, a falak kitágulnak/megnyúlnak és megváltoztatják a prolaktin-receptorok formáját, ekképpen akadályozva meg, hogy a hormon rajtuk keresztül bejuthasson és ezáltal a termelés lelassuljon. Amint a mell kiürült, egyre több receptor nyeri vissza eredeti formáját és engedi át újra a prolaktint, hogy a tejképzést fokozza. Az elmélet szerint a rendszeres tejürítés a szoptatás első heteiben megnöveli a receptorok számát. Több receptor több prolaktint képes beengedni a sejtekbe, ami növeli a tejképzés kapacitását.
Mindkét tényező alátámasztja, amit a kutatási eredmények mondanak:

Tele mell = Lassabb tejtermelés
Üres mell = Gyorsabb tejtermelés

Forrás: http://www.hunbaba.com

 

 

szoptato_anyuka

 

Egy csecsemő szoptatása a legjobb dolog, amit egy anya tehet a gyermeke, életen át tartó egészségéért. Az esetek többségében ez jól működik, de néha a test nem tud megfelelő mennyiségű tejet előállítani.

 

Ebben tud a Görögszéna a segítségükre lenni.


Évszázadokon keresztül, rengeteg kultúrában a nők a tejtermelésük fokozására használták a görögszénát. A következő tanulmányok szintén ezt támasztja alá:

 

Görögszéna: orvosság az alacsony tejtermelésre
by Kathleen E. Huggins, RN, MS


Már Hippocrates és más Görög, Római orvosok is nagyra becsülték, a görögszénát, mint gyógynövényt. Az ókori orvosok a görögszéna magot vízzel keverve kenőcsként, külsőleg sebek és tályogok gyógyításra használták. A növényt belsőleg is használták, láz, légúti, bélrendszeri betegségek kezelésére, valamint a szülés megkönnyítésére. Az indiai nők a görögszénamagot a tejtermelés fokozására használták, használják.

A görögszénát a népi orvoslás által alkalmazott bevándorló telepesek, jutatták az újvilágba.
Az egyik fő összetevője lett Lydia E. Pinkham's Vegetable Compound a népszerü 19. századi „gyógymód minden női panaszra” gyógykészítménynek.


Modern " Gyógyszer "

Mai használatban a görögszéna olyan pakolások, borogatások alapjául szolgál, melyeket sebek, kelések, kiütések kezelésére használják. Belsőleg alkalmazható köhögés, hörghurut, asztma, arcüreg problémák kezelésére. A meleg görögszéna gargalizálva csökkenti a torokfájást. Az egyiptomi nők a menstruációs fájdalmak enyhítésére használják. A görögszéna tea népszerű gyomorfájdalom és görcs oldó hatása miatt. Kínában az impotencia kezelésére alkalmazzák.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a Görögszéna állatoknál csökkenti a koleszterin szintet. Állatkísérletek, és újabban embereken végzett kutatások szerint a görögszéna csökkenti a vércukorszintet (Felhasználás/Cukorbetegség) az 1-es típusú (inzulin-függő) cukorbetegeknél. A kutatók megerősítették a görögszéna gyulladáscsökkentő hatását, ezzel bizonyítva annak jótékony hatását, sebek, izületi gyulladások és más gyulladások kezelésére. Kutatások vannak folyamatban, olyan fogamzásgátlók kifejlesztésére melyeknek alapanyaga diosgenin a görögszéna mag egyik összetevője.

A görögszénának juhar aromája és íze vezetett odáig, hogy fűszerként, pékárukban, édességekben, valamint juharszirup utánzatként is használják. A Görögszéna nagyon tápláló, mivel magas a fehérje, C-vitamin niacin, és kálium tartalma. Az őrölt magját a curry-ben használják. Görögországban a főtt, nyers magot mézzel fogyasztják. Indiában a görögszéna növényt salátába keverve fogyasztják.

 

Tejelválasztást fokozó segítség

Egy Egyiptomi kutató 1945-ben számolt be arról, hogy a görögszéna erősen serkenti a tejelválasztást. Valójában a használatának következtében 900%-al nőt a tejtermelés. A gyógynövény tejtermelésre gyakorolt hatásmechanizmusa ismeretlen. Vannak elméletek mi szerint, azért van befolyással a tejtermelésre, mert az emlő egy módosult verejtékmirigy, és a görögszéna, hatással van a verejtéktermelésre.

 A klinikán (Breastfeeding Clinic) 6 éve ajánljuk a görögszénát olyan anyukáknak, akik tejtermelése alacsony és nem elegendő a csecsemők számára. Eddig az időpontig közel 1200 anyukával működtünk együtt, akik görögszénát használtak. Az anyák többségénél, megváltozott a szoptatás gyakorisága, és időtartama. Néhány esetben mellszívó használata vált szükségessé, mivel a csecsemők nem tudtak megbirkózni a megnövekedett tej mennyiségével. Ámbár a szoptatós kismamák jelentős részének nem volt szükség más beavatkozásra. Vizsgálatban részt vettek olyan anyák is, akik csak mellpumpát használtak, már nem szopó csecsemőknek, és olyan anyák is, akik azon csecsemőket szoptatták kik már szárazra szopták édesanyjuk mellét.

Majdnem minden anyuka, aki görögszénát fogyasztott, a tejtermelésének növekedéséről számolt be, 24-72 órával azután, hogy elkezdték használni a gyógynövényt. Néhány esetben azt találták, miután a tejtermelés elérte a megfelelő szintet, megszakítva görögszéna további fogyasztását, a tejtermelés megmarad az elért szinten. A megfelelő tejtermelési szint addig marad fent, amíg az emlőt stimulálják, és folyamatosan ürítik.

A tapasztalatunk szerint a legjobb hatást akkor érték el a résztvevők, ha napi 3 alkalommal 2-3 kapszulát fogyasztottak. De érdemes kezdetben a címkén megadott mennyiséggel kezdeni, és onnan növelni az adagot, míg el nem érjük a megfelelő hatást. Az anyáknak tisztában kell lenniük azzal a ténnyel, hogy kismennyiségben fogyasztva a görögszéna esetleg nem hozza a várt hatását.
Sikeres eredményeket értünk el, - és a görögszéna használata hatásosnak bizonyult - különféle mellműtéteken átesett résztvevők esetében, továbbá olyan anyáknak is segített, akik előtte kizárólag mellpumpa segítségével etették gyermeküket. Azt is megfigyeltük, hogy némileg javult a tejtermelés olyan anyáknál, akik klasszikus kétoldali mirigyszövet elégtelenségben szenvedtek.

Néhány esetben számoltak be mellékhatásról a görögszéna fogyasztása kapcsán, úgymint juhar illatú vizelet és izzadság. A pácienseink közül 2-3 fő hasmenésre panaszkodott, de ez azonnal megszűnt, mikor csökkentették a dózist, vagy esetleg abbahagyták a fogyasztását. Két asztmában szenvedő anyuka úgy érezte, a görögszéna súlyosbítja az asztmatikus tüneteket, ami egy érdekes hatás mivel a görögszénát az asztma kezelésére is használják. Egy diabéteszes anyuka, aki inzulin pumpát használt, észlelte, hogy változott az inzulin igénye. Eddig az időpontig nem vizsgáltuk, és nincs tudomásunk arról hogy a csecsemőknél mellékhatások jelentkeztek volna, annak következtében, hogy édesanyjuk görögszénával fokozta a tejtermelést.


Megállapítás:

Arra a következtetésre jutottunk, hogy a görögszéna serkentő hatással van a tejelválasztásra, és biztonságos az édesanya és a csecsemő számára egyaránt. A görögszéna könnyen hozzáférhető, és olcsónak mondható figyelembe véve a hasonló hatást kiváltó termékek árát. De az édesanyáknak tisztában kell lenniük esetleges hashajtó hatásával, és a megfelelő dózist ennek tudatában megválasztani. Cukorbeteg anyukák fokozott óvatossággal használják, mivel a görögszéna csökkentő hatással van a vércukor szintre. Reméljük hogy a klinikánkon gyűjtött tapasztalatok, és más görögszénával összefüggő módszerek arra ösztönzik a kutatókat, hogy további tudományos bizonyítékokkal alátámasszák a görögszéna tejelválasztást fokozó tulajdonságát.

Kathleen Huggins is a Director of the Breastfeeding Clinic at San Luis Obispo General Hospital, CA.
She is the author of The Nursing Mothers's Companion and co-author of The Nursing Mother's Guide to Weaning.
Eredeti változat: itt letölthető.                                                      Fordította: Makai Sándor

 

A görögszéna hatása a tejtermelésre
Stephanie Swafford, MD and Pamela Berens, MD,  ABM NEWS and VIEWS Vol. 6, No. 3, 2000

 

Háttér:
A görögszéna népszerű gyógynövény, melyet a hétköznapi emberek tejelválasztás fokozására használnak, de mindezidáig, tudományos kutatást ez ügyben nem folytattak.


Célkitűzés:

Értékelni a görögszéna hatását az anyatejtermelésre, mellpumpát használó nők körében.


Módszer:

10 nő naplót vezetett a termelt tej mennyiségéről 2 héten keresztül. Az első hét határozta meg a kiindulási tejtermelés mennyiségét. A második héten 3 görögszéna kapszulát szedtek napi 3 alkalommal. A tanulmány saját megfigyelésen, és ellenőrzésen alapult, melyen a résztvevők sajátmagúk hasonlították össze az első héten még görögszéna nélkül, valamint a második héten görögszénával mért tejmennyiséget. 


Eredmény:
Összehasonlították az első és a második héten a tejszívó pumpával fejt átalag mennyiségeket. A kapott értékeket statisztikailag Wilcoxon signed rank teszt módszerrel elemezték.
Az átlagos napi tej mennyiség az első héten 207ml volt, ezzel szemben a második héten ez a mennyiség elérte a 464ml-t. Ez a növekedés statisztikailag alátámasztott adat (p=0.004).


Következtetés:

A görögszéna használata jelentősen megnöveli a tejtermelést. A görögszéna használata elősegíti a laktációt, és segítségére lehet olyan anyáknak, akiknek problémái vannak a megfelelő mennyiségű tej előállításával.
Eredeti változat: itt letölthető. 

 

Egy lehetséges magyarázat:

A Görögszéna hormon-szerű fitoösztrogéneket tartalmazza, melyek olyan növényi vegyi anyagok melyek hasonlóak a női nemi hormonhoz az ösztrogénhez. Az egyik ilyen, Görögszénában található fitoösztrogén a diosgenin, ami egy szteroid sapogenin.
A diosgenin az elsődleges forrása a gyógyszeripari szteroid termelés több mit 60%-ának. Görögszéna gazdagabb a diosgeninben és egyéb szaponinokban, mint jamgyökér.
Kísérletileg kimutatták hogy a Diosgenin, növeli a tejtermelést!

 

Esetleges mellékhatások:

  • Juharszirup illatú izzadság, és vizelet (ez egy gyakori jele lehet annak is, hogy a fogyasztó elérte a megfelelő dózist) esetenként a csecsemő illetve a tej is juharszirup illatú.
  • Esetenként okozhat laza székletet, ami azonnal megszűnik amint a görögszéna fogyasztását abbahagyjuk.
  • Alacsony vércukorszint
  • 100g-nál nagyobb mennyiség használata esetén hányingert okozhat. Ajánlott napi mennyiség ne haladja meg a 8 grammot (16 kapszula)
  • Várandós anyukák a görögszénát tartalmazó készítményeket a méhösszehúzó hatása miatt NE fogyasszák!

 

Az oldal tetejére

 
     
Kezdőoldal | Rólunk | Görögszénáról | Felhasználás | Termékeink | Rendelés | Kapcsolat
© Trigonella Med Kft. 9200 Mosonmagyaróvár Kadocsa Gyula u. 25 Fax: +3696/213-929 E-mail: info@gorogszena.hu Copyright ©